Przepis jest autorstwa Barbary Bartas, którą możecie znaleźć na Instagramie pod nazwą @barbarabartas Zajrzyjcie do Basi i sprawdźcie jej inne oryginalne przepisy 🙂
A teraz czas na przepis…
Kokosowe ciacho z bałwankami
SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 jajka
170g mąki ryżowej
30g maki ziemniaczanej
100g słodziła
Przygotowanie biszkoptu:
Białka należy ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodać słodziło, po jednym żółtku, a na koniec przesianą mąkę. W następnej kolejności, należy delikatnie połączyć wszystkie składniki, przelać do formy i piec 30-40 min w temperaturze 170°C. Po wystygnięciu ciasta, należy je przekroić na 3 kawałki i nasączyć (jak proponuje autorka przepisu – Basia) aromatem kokosowym z wodą.
Masa nr 1:
300g twarożku mielonego
1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
60g słodzidła
20g maki kokosowej
30g odżywki proteinowej (do tego przepisu najlepiej będzie pasować ta o smaku kokosowym)
Masa nr 2:
200g twarożku mielonego
50g masła migdałowego (będzie fajnie komponować się z migdałami, które są w Kulkach kokosowych i z migdałami zastosowanymi do dekoracji ciacha)
40g słodzidła
Na spód biszkoptu należy nanieść pierwszy rodzaj masy i przykryć biszkoptem. Następnie drugi rodzaj masy i znowu biszkopt. Resztę 1 masy położyć na górę i rozsmarować na brzegi. A na sam koniec, oczywiście nie obędzie się bez bałwanków, wykonanych z Kokosowych kulek proteinowych feel FIT 🙂
Gotowe! Smacznego!