Składniki na serowe „ciasto”:
300 g żółtego, twardego sera w kawałku
3 jajka
2 czubate łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Składniki na farsz:
400 g świeżych pieczarek
1 cebulka lub szalotka
80 g gotowej pasty warzywnej ze słoika @feelfitpl
garść posiekanej natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
sól
pieprz
łyżka masła
Ser ścieramy na dużych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą pianę (około 3 minut). Do masy jajecznej dodajemy ser, jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Blaszkę 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej przygotowaną masę. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut. Wyjmujemy do lekkiego wystudzenia.
Cebulkę i pieczarki bardzo drobno kroimy (zrobiłam to w siekaczu @boschhomepl). W rondelku lub na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy przygotowane składniki i dusimy do wyparowania wody. Na koniec obficie doprawiamy solą i pieprzem.
Na lekko przestudzonym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną np tą od feel FIT z pieczoną papryką, posypujemy solą i pieprzem, wykładamy pieczarki, natkę pietruszki i ponownie posypujemy solą i pieprzem.
Ciasto zwijamy dosyć ciasno, tak jak przy klasycznej roladzie na słodko, odrywając tym samym papier do pieczenia od ciasta.
Tak przygotowaną roladę ponownie umieszczamy na kilka minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy i pozwalamy jej stężeć. Kroimy, kiedy będzie całkowicie zimna. Podajemy jako przystawkę lub danie główne na ciepło, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
P.S. pamiętaj, że nadzienie rolady zależy tylko od Ciebie …
Autor: Aleksandra Sadłowska @olasad.food